Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Porto: Graham’s 1963 Single Harvest

Tasting Notes Posted on 25/12/2018 16:05

Bottelaar: W & J Graham’s
Regio: Portugal
Fles: Graham’s 1963 Single Harvest
Kleur: amber tot bruin
ABV: 20%

Voortreffelijk

Ik heb al het geluk
gehad om enkele mooie portwijnen van Graham’s te proeven. Maar toen ik ze in
november op Spirits in the Sky zag staan met hun nieuwe single harvest – uit
1963! – wist ik dat ik het weer een feestje zou worden. Hey, het moet niet
altijd whisky zijn, toch?

Diepe, donkere, zoete neus op bloedappelsienen,
zwarte thee en kamperfoelie. Mooie aciditeit. Walnoten, eucalyptus en
hazelnoten.

Op de tong onthult hij zich als erg delicaat
met fruitcake, amandelen en walnoten. Rode bessen in een marmelade. Wederom
heel wat citrus. Gekonfijte appelsien. Donkere honing. Zijdezacht en erg
verleidelijk, maar tegelijkertijd gevaarlijk drinkbaar.

De finish is lekker lang en donkerzoet.

Deze porto gaat zo makkelijk binnen, dat je
bijna zou vergeten dat hij meer dan 40 jaar gerijpt heeft. Reken op zo’n 300 à
350 EUR. Niet goedkoop, maar wel voortreffelijk. Serveer hem bij je rijpe kazen
of nadien bij de crème brûlée.

Geproefd door
Mark Dermul op 23-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Porto: Graham’s 1994 Single Harvest

Tasting Notes Posted on 25/12/2018 10:10

Bottelaar: W &
J Graham’s
Regio: Portugal
Fles: Graham’s 1994 Single Harvest
Kleur: roodbruin
ABV: 20%

Finesse

Ik drink af en toe
ook wel eens iets anders dan whisky, hoor. En ik beken, portwijn is één van
mijn favoriete alternatieven, zeker na een heerlijke maaltijd. En als ik dan al
porto drink, dan is dat vaak Graham’s. Gewoon omdat ik die erg, erg lekker vind.
Ik heb er al een stuk of 20 verschillende bottelingen van geproefd. En dit jaar
kwamen ze met twee nieuwe single harvest
bottelingen op de markt. Een 1994 en een 1963. Beginnen doen we met de jongste.

Gedroogde vijgen, rozenblaadjes, yoghurt,
sangria, donkere honing, oosterse kruiden, een druppeltje balsamico en
geroosterde noten… dit en nog veel meer krijg ik op de neus.

Heerlijk romig op de tong. Volle body met
heerlijke fruitige toetsen als van rood fruit, zwarte bosbessen, maar
tegelijkertijd fris. Iets van geroosterde koffiebonen en noten. Licht floraal
tegelijkertijd. Wat een finesse!

De afdronk is kort en fris.

Fantastische porto die het bij een kaasschotel
of notentaart erg goed zal doen. Een fles kost je zo’n 110 à 125 EUR en dat is
hij dubbel dwars waard! Eens open, best opdrinken binnen de zes maanden, maar
dat is ten huize Dermul geen issue.

Geproefd door
Mark Dermul op 23-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).