Distilleerderij: Imperial
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Imperial 18 Year Old 1995/2014 Signatory Vintage for Asta Morris, Cask Strength Collection, Bourbon Cask #50147, 289 bts
Kleur: vol goud
ABV: 52.4%

Negende

Ik kan amper geloven dat ik deze destijds gemist heb, maar het is wel zo. Een botteling van een gesloten distilleerderij – Imperial – gebotteld in 2014 voor niemand minder dan Zotte Bert en zijn Asta Morris. Gelukkig had mijn gabber Benny VDB destijds wél een fles gekocht en was deze 7 jaar later nog steeds niet leeg en was hij bijgevolg in de mogelijkheid mij een sample te bezorgen. Hoera! Want vandaag de dag tel je zo’n 300 EUR neer voor deze fles.

Heerlijke, minerale en waxy neus op allerhande citrusfruit. Denk limoen, mandarijn en gekonfijte appelsienschillen, op een bedje van munt. Turks Fruit, honing en kiezeltjes. Hint van vanillepudding en kamillethee. Tikkeltje old school en absoluut heerlijk. Wow!

Prima mondgevoel. Tikkeltje waxy, hoewel minder dan de neus aankondigde. En dan… oh! Zalig smaakprofiel. Erg mineraal met hints van tropisch fruit (kiwi, mango en ananas) aangevuld met abrikozen in eigen nat en mandarijntjes op siroop. Leuke toets van leisteen en zacht gekruid op gember en zoethout. Bijzonder lekker en mijn hart breekt opnieuw dat ik deze fles destijds niet heb aangeschaft.

De finish is medium tot lang met de terugkeer van de kamillethee en wat zachte eik.

Nog maar mijn 9e Imperial op bijna 6.000 geproefde whisky’s. What’s wrong with me?! Dankjewel, Benny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)