Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados VSOP Pays d’Auge Christian Drouin
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Tarte Tatin!

Laat je de eau-de-vie de cidre minstens 4 jaar rijpen op eikenhouten vaten, dan mag je calvados de titel VSOP dragen, wat zoveel betekent als Very Superior Old Pale, een term die ook bij cognac en sherry gehanteerd wordt. Wist je trouwens dat je zo’n 18kg appels nodig hebt voor slechts 1 liter calvados. Kan je nagaan! Deze VSOP is van het huis Christian Drouin.

Hier merk je meteen op de neus wat de invloed van de vaten is (als je net de Blanche hebt geproefd zoals ik): appels, ja, maar bovendien een zachte kruidigheid die de eau-de-vie ontbeert en die deze calvados niet alleen diepgang maar ook karakter geeft. Tarte tatin!

Hoewel de body aan de lichte kant is, krijg ik knapperige appels voorgeschoteld op een bedje van kruidnagel en vanille. Erg elegant, moet ik zeggen.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde.

Zeer mooie after-dinner dram (hoewel hij ook best al aperitief kan dienen). En dat voor ocharme 40 EUR? Prima introductie tot deze drank.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).