Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 12 Year Old 2009/2021 for MMM, Sherry Butt, 50 bts
Kleur: brons
ABV: 52.7%

 Kerstboom

Het vierde en laatste single cask dat we selecteerde voor de Canvas Series voert ons terug naar Islay. Monique werd ook weer aan het werk gezet en leverde met dit vierde schilderij een mooi sluitstuk van de reeks. Deze Bunnahabhain rijpte maar liefst 12 jaar op een sherry butt alvorens we hem bottelden op vatsterkte. Schenk hem uit en geef hem dan vijf minuten tijd om te ademen. U zal het u niet beklagen.

Heerlijke neus op flink wat aardse toetsen met boterbollen, rottende plantenresten (géén off-note!), leder, zilt, iets stoffigs als van antieke meubelen, dragon en Maggimix kruiden. Hij wordt, dat heeft u misschien zelf gemerkt, zoeter naarmate hij wat tijd krijgt om in het glas op adem te komen. Dan komt daar nog wat appelmoes bij, met rumrozijntjes en woodsmoke. Echt zalig.

Op smaak krijg ik pruimenconfituur, gezouten karamel, hazelnoten, tuinkruiden, gesuikerde appelsienschillen, peper & zout, kandijsuiker en flink wat woodsmoke. De alcohol is perfect geïntegreerd, dankuwel.

Ja, hallo, zeg! Die Afdronk, met hoofdletter A, is bijzonder goed. Lang, drogend op leder met een toets van espresso. Bitter chocolade op het sterfbed.

Ja, ja, deze mag zeker onder de kerstboom. Wat een geweldige Bunna, al zeggen we het zelf.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)