Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 18 Year Old 1998/2014 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Gummi Bears

Ik kreeg onlangs de mogelijkheid om niet minder dan negen Ledaig uit de Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail op een rijtje te zetten, allemaal gestookt tussen 1990 en 2004 en gebotteld tussen 2011 en 2017. Die kans liet ik niet aan mij voorbijgaan. Ik zet ze lekker head-to-head. Dit is de Ledaig 1998 die in 2014 gebotteld werd. Hij rijpte op Refill American Hogsheads.

Goh, ja, lekkere neus. Erg zoet op een karrenvracht van vanille aangevuld met jonge appeltjes, flink wat citrusfruit en gummi bears. Daaronder nog een laagje koude assen en de hint van rubberen laarzen. Niet echt vuil en niet echt peaty, maar wel erg aangenaam.

Op de tong is hij verrassend zacht, licht rokerig en een tikkeltje alcoholisch. Wederom erg zoet. Moutsuikers en wat boerderij. Opnieuw assig, bijna roetig, maar erg aangenaam, zij het iets of wat eenvoudig. Niks mis mee.

De afdronk biedt weer meer citrus, droge rook en flink wat zoets, maar is tevens eerder kort.

Tot nu toe vallen de Ledaig om Amerikaanse eik me beter mee dan die op sherryvaten. In deze reeks althans.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).