Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Crown Single Malt Margaux Red Wine Cask, b. 2021, 50cl, 90bts
Kleur: koper
ABV: 62.3%

Crown Spirit(s)

Crown Spirits is een nieuwe Belgische bottelaar. Het duo Robin Dendoncker en Jonas Verbeke – tevens zaakvoerders van de Gin & Whisky Shop in hartje Brugge – klopten voor hun sapjes aan bij de stokerij Braeckman uit Oudenaarde, waar we al meer lekkers van geproefd hebben. Interessant. Persoonlijk vind ik het wel een tikkeltje misleidend dat er Belgian Single Malt op het label staat, want – hoewel technisch correct – is dit nog geen whisky. Het distillaat rijpte immers minder dan 3 jaar. Dat rijpen gebeurde overigens op een rode-wijnvat van Château Margaux.

De neus verraadt de jonge leeftijd onmiddellijk. Rapen, aardappelschillen, pindanoten en gekookte bonen. Klinkt niet best, maar valt erg goed mee. Tja, new make kan echt wel vuil zijn, toch? Maar het doet veel goeds beloven voor de toekomst. Het wijnvat geeft hem alleszins als de hint van rood fruit, hoewel dat er nog niet helemaal doorheen priemt.

Ondanks het erg hoge ABV brandt hij niet. Hij komst stevig binnen, dat wel, natuurlijk. Op smaak offreert hij alvast een pak meer dan de neus deed vermoeden. Wederom erg jong, natuurlijk, maar naast de ‘vuile’ new make-achtige toetsen krijg ik hier al flink smaak. Bruin brood, aardbeien en wat cuberdons.

De afdronk is erg kruidig en blijft lekker lang hangen.

Ik hoop (en vermoed) dat Robin en Jonas met hun 90 flessen niet het hele vat gebotteld hebben en dat er over een paar maanden of jaren een heuse single malt whisky op de markt komt, want ik heb hier van genoten.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).