Distilleerderij: Dailuaine
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dailuaine 21 Year Old 1992/2013 Bar Metro & Milano Whisky Festival 2013, Cask #3128, 227 bts
Kleur: goud
ABV: 54.8%

Milaan

Bar Metro van Giorgio D’Ambrosio in hartje Milaan is legendarisch. Al sinds de 1960s kan je er terecht (als je portemonnee het toelaat) voor exclusieve single malts. En het Milano Whisky Festival is ook niet bepaald een onbekende. Ze sloegen de handen in elkaar om deze Dailuaine 1992 te bottelen. Dat gebeurde al in 2013. Dankzij mijn gabber Manny kreeg ik een sample te pakken.

Een succulente geur vol abrikozen, perzik en banaan komt mijn neusvleugels tegemoet. Rabarberconfituur. Boerenboter, gekonfijte kweepeer, vanille en honing volgen in hoog tempo. Dit is een erg lekkere, bijna snoeperige neus. Heerlijk.

De aanzet is krachtig en een tikkeltje scherp, maar wederom heerlijk fruitig en zoet op vooral gedroogde abrikozen en erg sappige perziken. Pittig gekruid op kruidnagel, peper en zoethout. Net niet zo complex als de neus, maar nog steeds bijzonder lekker.

In de middellange afdronk komt het snoeperige kantje terug naar boven met een goeie scheut honing op het einde.

Uitstekende Dailuaine voor onze vrienden in Milaan. Wow, Manny, bedankt!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).