Distilleerderij: Dailuaine
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dailuaine 12 Year Old 1994/2006 Cadenhead Authentic Collection, bourbon hogshead, 306 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 56.2%

Alcoholisch

Goh, ja, dit is nog maar mijn 15e Dailuaine na meer dan 5.000 geproefde whisky’s. Dat zegt toch iets over hoe vaak je deze distilleerderij tegenkomt, niet? Slechts 2% van wat zij stoken komt als single malt op de markt, de rest verdwijnt in blends. Dit is een al wat oudere botteling van een 12-jarige, uitgebracht in 2006 door Cadenhead in hun Authentic Collection, wat vatsterkte betekent. Aan de slag!

De neus is alvast erg gesloten en weinig zeggend. Hooi, appels, stoffige boeken, kruisbessen, koude koffie en nougat. En daar heb ik wel flink mijn best voor moeten doen. Mijn neus prikkelt van de alcohol. Niet slecht, maar ik ben verre van onder de indruk.

Op smaak komen de kruisbessen eerst. Die zorgen voor een flink bitterzoete toets. Appel, pompelmoes sap, peper en gember. En iets artificieel waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Zoetstof? Zoethout alleszins. Relatief alcoholisch, ook op de tong.

De afdronk is lang, erg pikant en sterft een snoeperig zoete dood.

De neus beloofde weinig goeds, maar op smaak en vooral in de finish gaat het plots de goeie kant uit. Bedankt voor het sample, Foamy!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).