Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra 12 Year Old 2008/2020 Liten Brun Hund, Little Brown Dog Spirits Ltd, Virgin Oak, 380 bts, 500ml
Kleur: koper
ABV: 49.8%

Kleine Bruine Hond

Kleine Bruine Hond? Dat verwijst niet naar de kleur van deze Zweedse malt, maar naar de Zweedse bottelaar die zichzelf deze naam heeft aangemeten. Vraag me niet waarom. In december 2020 bottelden zij deze Mackmyra die 12 jaar lang op een Virgin Oak vat gerijpt had. Het was overigens hun tweede release. Hun intrede deden ze een maand eerder met een 9-jarige Arran en ondertussen is hun derde release – uitgebracht in 2021 – een blended malt. Ik werd ingefluisterd dat deze gasten goed bezig zijn. Ik zet ze op mijn radar. Maar nu eerst die Mackmyra eens proeven, zie!

Donkerzoete neus op fermenterende druiven, roggebrood, kweepeer, abrikozen, gepofte kastanjes, bruine suiker, koffiegruis en nootmuskaat. Vijgen- en rabarberconfituur. Hint van chocolade en oloroso sherry. Wat een neus is dat.

Romig op de tong. Lekker gekruid maar tegelijkertijd snoeperig zoet. Ik krijg nu veel meer gedroogd steenfruit en abrikozen, kalisse en gekonfijte gember. Pittig, hoor. Vanaf de tweede slok ontwaar ik ook nog vanille en een mespuntje saffraan en wat bloedappelsien.

De afdronk is lekker warm met een mooie lengte.

Ik proefde deze blind en kreeg pas achteraf de info over de botteling. Ik had mijn gabber wel laten weten dat ik vermoedde dat het geen Schot was, maar verder kwam ik niet. Leuke Mackmyra! Met dank aan Tom H. voor dit mooie sample!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).