Mackmyra Destilleri
Bruksgatan 4
SE-818 32 Valbo
Sweden
Tel +46 26 54 18 80
Fax +46 26 54 18 81
www.mackmyra.com

Mackmyra begon als experiment. Acht studenten, alumni van de Stockholmse Royal Technical Academy, richtten in 1999 de distilleerderij op. Ze begonnen hun experiment met een zogenaamde ‘pilot distillery’ die opereerde van december 1999 tot oktober 2002. Ondertussen is het een volwaardige distilleerderij geworden, ondergebracht in de geklasseerde gebouwen van Mackmyra Brukin Gästrickland, op zo’n 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Daarmee is Mackmyra officiëel de noordelijkste distilleerderij ter wereld. Sinds 2005 hebben zij al een aantal bottelingen op de markt gebracht.

Tijdens de experimentele fase warden meer dan 150 verschillende recepten geprobeerd (verschillende gerstensoorten, giststammen, verwarmingsbrandstof, fermentatietijden, …). De vaten van deze fase, zo’n 3000 liter, ligt opgeslagen in 50 barrels met een inhoud van 30 tot 100 liter. De meeste vaten zijn gemaakt van Zweedse eik, maar ook ex-bourbon barrels en ex-sherryvaten werden aangeschaft. Wat er van deze ‘testwhisky’ zal komen blijft vooralsnog geheim. Maar sommige ervan werden reeds op ‘collection tastings’ aangeboden door Mackmyra, in diverse Zweedse steden.

De release van de eerste whisky van Mackmyra in maart 2006 werd live uitgezonden op de Zweedse televisie. Er stonden lange rijen langs de staatswinkels Systembolaget (de staat heeft een monopolie op de verkoop van alle alcohol-houdende dranken) en de flessen waren in enkele uren uitverkocht.

Vandaag maakt Mackmyra new make op basis van twee verschillende recepten: een geturfde en een (in hun woorden) ‘elegante’, fruitige spirit. De productie is ondertussen opgetrokken naar zo’n 300.000 liter per jaar. De vaten rijpen in de gangen van de oude Bodas-mijn op zo’n 50 meter diepte.

Je kan sinds 2002 ook een eigen 30-liter vat kopen in het Mackmyra Reserve programma.

Meer informatie kan je op hun officiële website terugvinden.

Range

Mackmyra Svensk Whisky

Mackmyra Whisky 1st Edition
Mackmyra Whisky (vervolgbottelingen)
Mackmyra 1 Liter (travel retail)

The Preludium Series (50cl)

Preludium 01 The First Few Drops

Preludium 02 The Swedish Oak

Preludium 03 Sherry and Swedish Smoke

Preludium 04 Elegance Stored in a Mine

Preludium 05 Flavoursome Small Casks

Preludium 06 Fresh Swedish Smoke

Special

Special 01 – Eminent Sherry
Special 02 – The Anniversary Edition
Special 03 – Small Casks, Big Flavour

De expressies van Mackmyra werden al verschillende keren bekroond.