Distilleerderij: Macduff
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Macduff 13 Year Old 2006/2019 Wilson & Morgan, 1st Fill Sherry Butt #900006, 842 bts
Kleur: brons
ABV: 57.1%

Atypisch

Aan het kleurtje te zien, was dit wel een erg actief sherryvat. Tja, first fill, hé. Deze jonge Macduff werd gebotteld door het Italiaanse Wilson & Morgan op 100 Proof, wat overeenkomt met 57.1%.

Ik check nog even het label om zeker te zijn dat ik wel het juiste sample bij de hand nam, want dit is wel erg atypisch voor Macduff, hoor! Maar ja, het klopt. Leder, rubberen laarzen, rosbief, de vacht van een paard, rancio en een druppel tabasco. Ik vraag me af hoeveel van het distilleerderijkarakter hier overeind gebleven is.

Op smaak herken ik Macduff evenmin. Wel krijg ik een stevig gekruide malt voor de kiezen op donker fruit (pruimen, dadels, vijgen, rozijnen) met flink wat kruiden in de vorm van kruidnagel, chilipeper en flink wat woodsmoke. Wat origine chocolade, een snuif zout en twee verloren gelopen frambozen verschijnen midpalate. Dit is erg intens, maar tegelijk erg atypisch. Maar het moet gezegd: wel een geweldige malt.

Noem deze afdronk gerust lang, op leder en tabaksbladeren, een hint van rood fruit en flink wat kruidigheid.

Dit is Macduff? Neen, dit is vooral een erg actief sherryvat dat het DNA van de distilleerderij probleemloos overmeestert en toch nog een heerlijke dram aflevert. Dankjewel, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).