Distilleerderij: Château du Breuil
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados Pays d’Auge 8 ans d’age Château du Breuil
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Waxy

Het Kasteel van Breuil werd in de 16e en 17e eeuw gebouwd en behoort sinds 3 generaties tot distillateurs van Calvados. De appels (90%) en peren (10%) komen uit de meer dan 22.000 bomen die op het domein te vinden zijn. Niet minder dan 20 appelsoorten worden gebruikt. De cider wordt vervaardigd met natuurlijke gisten en dan twee keer gedistilleerd. Voor de samenstelling van deze Réserve du Chateau kiest de keldermeester vaten die minstens 8 jaar geslapen hebben.

Appels en peren tekenen uiteraard present op de neus, maar deze onderscheidt zich door een mooie toets van noten (amandelen, hazel- en okkernoten) en flink wat kruiden van de eik. Hij ruikt zelfs erg waxy! Da’s apart en erg aangenaam. Er zit ook iets in wat me wat aan Savon de Marseille doet denken, maar het is absoluut geen off-note.

Zacht op de tong. Erg zacht. Fluweelzacht. Heel verfijnd, hoor. Mooie toetsen van gekonfijte appels, okkernoten, vanille en bakkerskruiden. Een bittertje verschijnt midpalate.

De afdronk is een beetje vreemd, moet ik bekennen. Enerzijds fruitig en zoet, maar anderzijds een beetje geparfumeerd en licht bitter. Da’s de enige valse noot in deze anders heerlijke Calvados.

Het blijft me verbazen hoe lekker ik al die Franse spirits wel vind. Bij ons verkrijgbaar voor zo’n 45 EUR. Merci, Benny.

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).