Distilleerderij: Pierre Huet
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados Fine Pays d’Auge Contrôlée
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Appel

Het huis Pierre Huet is al sinds 1865 actief en hun range van Calvados is erg uitgebreid: Fine, Vieux, Veille Réserve 8 years, Hors d’Age 12 years, Tradition 15 years, Cordon Argent 20 years, Cordon Or 30 years, Prestige, Millésime 1972, Millésime 1935, 38 years straight from the cask en 47 years straight from the cask. Wij gaan onze eerste stappen zetten met de Fine, waarvan de calvados (een distillaat van appelcider, by the way) twee tot drie jaar op eiken vaten werd gelagerd.

Ik trap een open deur in als ik zeg dat ik appels ruik, uiteraard. Maar deze lijken wel gebakken in goeie boter. En wat minty, moet ik zeggen. Erg fris en monter en very easy going. Slechts een toefje eik. Prettig.

Ook op smaak is het één en al appel en munt, maar verschijnt er ook een beetje witte peper en wordt de eik een pak luider. Midpalate verschijnt een eerste bittertje.

Dat bittertje zet zich in de eerder korte afdronk nog verder door, waardoor hij net iets te droog en astringent eindigt om echt aangenaam te zijn. Ik moet zelfs heel even bekken trekken.

Tja, laten we wel wezen, het is een entry level calvados, hé. Een flesje kost zo’n 35 tot 40 EUR, wat nu ook weer niet het einde van de wereld is. Dat vind ik ‘m wel waar.

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).