Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2017 Limited Edition Navy Strength Dads Rum, 50cl, 100 bts
Kleur: stro
ABV: 57%

Silex

Dads Rum… een rum voor vaders. Gebotteld op 30 juni – de verjaardag van Bart’s vader zaliger, die de rum van zoonlief het lekkerst vond van alles wat Bart gestookt had. Weliswaar beperkt tot 100 flessen van 50cl die voor 45 EUR over de toonbank gaan. De basis is dezelfde als voor de rum die we met MMM bottelden (de Interludium Batch 1), maar deze rijpte op het allereerste Eaglesburn whiskyvat van 50 liter. Hoeveel rum ken jij die op een whiskyvat gelagerd werden? Precies. Uniek, net zoals Bart’s pa. Gestookt op de eerste schooldag van 2017 is deze rum dus eigenlijk 3 jaar en 9 maanden oud. Hij is strokleurig en gebotteld op – ah, ja, Navy Strength! – een flinke 57% ABV.

Verrassend minerale neus op rietsuiker, varens, palmbladeren, kokosmelk en… vuursteentjes. Silex, wat een verrassing. Dan volgen ook wat chocoladeschaafsel, mokka en gekarameliseerde hazelnoten. Je moet hem wel even de tijd geven om op adem te komen in je glas.

Tja, da’s wel een trap tegen je tanden, hoor. Zoet, romig maar bijzonder pikant! Kruidnagel, chili pepers, kaneel, ongeraffineerde suikers. Brutaal en atypisch, maar wel lekker. Mijn speekselklieren gaan in overdrive. Hij wordt zelfs een beetje funky. Laat ik dat nu net graag hebben, zie.

Een lange, zoete en pikante afdronk is mijn deel.

Ik ben er niet van overtuigd dat dit een rum is voor iedereen, hoor. Mij bevalt het wel, maar ik ben gaandeweg funky rum beginnen appreciëren.

Eaglesburn rum cocktail: ‘Black Bart’

Engeland heeft vele piraten voortgebracht, waaronder Bartholomew Roberts, die één van de meest succesvolle kapers werd, ook al stapte hij pas ‘in het vak’ op 37-jarige leeftijd. Zijn bijnaam, omwille van zijn lange, donkere haar, werd Black Bart. 454 schepen kaapte hij, maar schip 455 werd hem fataal. Hij werd getroffen door een kanonskogel. Ik draag deze Black Bart rum cocktail graag aan hem op, maar natuurlijk met een vette knipoog naar de distilleerder van dienst Bart Joosten, een man waarvoor ik veel bewondering koester omwille van de mooie producten die hij uit zijn iStill tovert.

Voor de Black Bart neem ik een tumbler en drop daar een kanonskogel… euh… ijsbal in en giet daar een flinke scheut Dads Rum overheen. Dan een koffielepel kokossiroop en roeren maar. Als de siroop en de rum goed vermengd zijn top ik af met de Coca-Cola Signature Mixer #4 Woody. Aye, the Black Bart is served, savvy?

Geproefd door Mark Dermul op 26-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).