Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 5 Year Old 2015/2020, Adelphi for Loch Fyne Whiskies, First Fill Oloroso #10715 (part), 250 bts
Kleur: mahonie
ABV: 58.9%

Marmite!

Loch Fyne Whiskies is een Schotse retailer in Inveraray, met eveneens een (weliswaar kleine) winkel in Cockburn Street in de hoofdstad. Met regelmaat van de klok laten zij ook exclusief voor hun shop een whisky bottelen. In mijn glas zit een goed voorbeeld: een jonge Ben Nevis die op een first fill oloroso vat rijpte. Op vatsterkte, dat spreekt.

Tunesische confituur van dadels, tijm, oregano, grof zeezout… marmite! Hier schiet niet veel meer over van het distilleerderijkarakter, me dunkt. Dit is een jonge malt die volledig ingepakt is door een overactief oloroso vat. Ik lijk wel aan een kop kippensoep te ruiken.

Erg alcoholisch bij de eerste slok, moet ik zeggen. Ik moet naar adem happen! Opnieuw erg zilt en kruidig, maar nu komen daar wel mooie, ronde en donkere vruchten aan te pas. Denk banaan en rozijnen, pruimen en dadels. Dit begint vanaf de tweede slok eigenlijk wel mooi te worden. Maar nog net iets te zilt naar mijn gading.

De afdronk is erg lang, kruidig, zoet versus zilt, waarbij de laatste probleemloos overwint.

Dit ging duidelijk bergop! Moeilijk begin maar gaandeweg palmde deze Ben Nevis mij helemaal in.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).