Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 10 Year Old 2010/2020 Local Barley, Oloroso Sherry Casks, 8500 bts
Kleur: koper tot brons
ABV: 55.6%

Rijk Gelaagd

De Local Barley releases van Springbank zijn bijna legendarisch. Een fles te pakken krijgen is een heus huzarenstukje, tenzij je bereid bent het viervoudige (!) te betalen op de tweedehandsmarkt. Te gek voor woorden. Dus ben ik maar wat blij dat mijn Duitse vriend Tobias mij een gul sample bezorgde. Hij trok zijn fles zonder verpinken open en da’s maar goed ook.

Heerlijk neus op flink wat sherry. Lekker stoffig op sigarenbladeren, cacao en kersensiroop. Meubelpoets en jute zakken. Een mooie, frisse toets van menthol. Donkere honing en iets van een vers samengestelde ruiker bloemen. Chocolade en ahornsiroop en rood fruit na enkele ogenblikken.

Lekker olieachtig, bijna stroperig. Nu komen de funky toetsen (champignons!) die je vaak met Springbank associeert eerst en het is uitstekend. Dan lekker pikant op zwarte peper, nootmuskaat en een karrenvracht aan kruidnagel. Walnoten, appelsienschillen en rozijnen gaan wat menthol en donkere ahornsiroop vooraf. Tot slot nog een ziltje en herbale toetsen met een prachtige rookontwikkeling. Hemels spul op perfecte sterkte.

De afdronk is lang en warm, begint mierzoet maar evolueert dan naar zacht bitter en zilt. Munt op het sterfbed.

Erg boeiende en rijk gelaagde Springer, hoor.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).