Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey Elements Red Wine Cask, OB 2020, Israeli Red Wine Casks
Kleur: koper
ABV: 46%

Tannine

Israël staat niet bepaald bekend om zijn rode wijnen bij ons. Wij denken eerder aan Frankrijk en  Italië, toch? Of België, natuurlijk, met de mooie wijnen van Waes. Maar ook het klimaat van Israël is zulks dat daar mooie rode wijnen worden verbouwd. Denken we maar aan Barkan of Jerusalem Hills. Het derde luik van de Elements trilogie van de Milk & Honey distilleerderij in Tel Aviv liet haar malt in vaten van Israëlische rode wijn rijpen, wat de kleur van deze whisky verklaart.

De neus offreert marsepein, frambozen en rode vetersnoep, flink wat aardse toetsen (denk wortels van een plant of schors van een jonge boom) en nootmuskaat. Hint van abrikozen, ook. Mooi, maar niet wereldschokkend.

De body is goed, maar op smaak hebben de wijnvaten volgens mij weinig meer te bieden buiten een toets van rood fruit – frambozen en aardbeien – en flink wat tannine. Hij wordt snel droog en doet me even bekkentrekken.

De afdronk is lang – te lang? – en drogend.

Hmmm… niet mijn favoriet. De whisky heeft te lijden van de tannine van de wijnvaten, ben ik bang. Zo’n 60 EUR. Met dank aan Buds & Barrels voor het sample.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).