Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 14 Year Old 2002/2017 Bourbon Wood, 9.000 bts
Kleur: goud
ABV: 55.8%

Clean

In 2004 verscheen een 12-jarige Springbank – gedistilleerd in 1991 – in de zogenaamde Wood Expressions-reeks. Voor die expressie mag je vandaag zo’n 300 tot 400 EUR neertellen. Maar gelukkig lanceerde Springbank in 2017 opnieuw zo’n bourbon wood expressie – weliswaar gestookt in 2002 en bijgevolg 14 jaar bij bottelen – die nog wel te vinden is. Er werden 9.000 flessen afgevuld op vatsterkte. Het is een vatting van Fresh en Refill Bourbon Barrels.

Oh, ja, dat is typische Springbank. Dieselwalm, vanille, citroen, kastanjes, jute zakken, kalk, overrijpe peer, bloemsuiker en een paar druppeltjes brak water. Erg clean en uitnodigend.

Hij begint erg zoet – ananaskubusjes, appelsien, mango en een hint van banaan. Dan volgen karamel, zeezout, grapefruit en wordt het geheel lekker rokerig. De smaak biedt zelfs veel meer dan wat de neus beloofde. Wordt redelijk intens en erg lekker.

In de eerder lange afdronk wordt hij zelfs een tikkeltje tropisch. Denk pompelmoes, banaan en mango. En hij blijft lekker lang peaty. Overheerlijk.

Schoolvoorbeeld van hoe Springbank op bourbon moet smaken. Met ballen aan zijn lijf.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).