Brouwerij: Young’s & Co
Regio: UK
Fles: Ram Brewery Celebration Lager, Royal Wedding 1981, 275ml
Kleur: brons
ABV: ??%

Leeftijd

Hoewel Young’s officieel is opgericht in 1830 zou er al sinds 1581 gebrouwen worden op de plek en wordt daarom beschouwd als de oudste brouwerij van het Verenigd Koninkrijk. De Ram brouwerij, zoals ze heette, kwam in handen van Charles Wells, die het bedrijf omdoopte tot Wells & Young’s Brewing Company, waarbij Wells nu instaat voor de brouwerijen en Young voor de pubs. Deze Celebration Lager zag het levenslicht in juli 1981 ter gelegenheid van het huwelijk tussen Charles & Diana. Hij schenkt helder – godzijdank – brons met een lichte kraag die onmiddellijk wegtrekt en zelfs geen film op het bier achterlaat.

Deze ruikt fris fruitig naar abrikozen en perzik met een hint van vlierbloesem. Dat valt al goed mee, hoewel een metalige toets zich ook laat gelden. Ik steek het op de leeftijd van het flesje, ondertussen toch al bijna 40 jaar.

Op smaak is hij bitterzoet, maar evolueert erg snel naar zuur, want me dan weer absoluut niet kan bekoren. Ik steek het op de leeftijd van het flesje, ondertussen toch al bijna 40 jaar…

Van een finish is hier geen sprake. Net zo lang als de finish van een glas bruiswater. Ik steek het op de leeftijd van het flesje… ja, u raadt het al.

Helaas heeft deze lager de tand destijds eveneens niet doorstaan.

Geproefd door Mark Dermul op 25-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).