Distilleerderij: Waterford
Regio: Ierland
Fles: Waterford Gaia 1.1, OB 2020, American first fill, American new oak, French oak & Vin Doux Naturel, 24.000 bts
Kleur: goud
ABV: 50%

Kweepeer

Mark Reynier gaat verder (of is dat minder ver?) dan Single Farm Origin. Deze Gaia, de eerste in de zogenaamde Arcadian Series, is namelijk gestookt van gerst van verschillende boerderijen. Dat verklaart ongetwijfeld ook waarom er van deze maar liefst 24.000 flessen op de markt zijn gekomen. Gestookt in juli 2016 en gebotteld in augustus 2020, dus net vier jaar oud. Wederom versneden naar 50% en gebotteld in die typische blauwe flessen. Deze keer geen goudkleurige glazen stopper, maar een blauwe. Kwestie van het verschil met de Single Farm toch een beetje te verduidelijken.

Jonge, maar leuke neus op zoete mout en ruwe gerst in combinatie met wat florale toetsen en kalk. Ontbijtgranen bij de vleet, opgeleukt met wat vanille en appelsiensap. Honing en gedroogde abrikozen. Zomers en fris.

Lekker olieachtig op de tong en onmiddellijk mierzoet maar ook erg kruidig. Kweepeer, appelsien – zeste incluis – en gedroogde abrikozen worden omfloerst door kruidnagel en witte peper. Maar hij is wel erg mooi gebalanceerd.

In de middellange afdronk zorgt het hout voor een drogend effect. Hij sterft een zoete dood op perensiroop.

Dit is bij het beste van wat ik al van Waterford proefde (toegegeven, da’s nog niet zo veel). Merci, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).