Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 14  Year Old 2004/2018, Samaroli, From Silvano’s Collection, Cask #800101, 340 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 54.0%

Ongrijpbaar

Klaar voor een legendarische botteling? Een future classic? Samaroli is natuurlijk al legendarisch, maar deze speciale botteling ‘from Silvano’s collection’ verscheen twee jaar geleden en de 340 flessen zijn ondertussen allemaal weg. Op de tweedehandsmarkt (lees: veilingen) gaat deze ondertussen voor grof geld over de toonbank. Silvano Sigfrido Samaroli, geboren in 1939, overleed in 2017, maar zijn weduwe Maryse Accorsi zet de traditie verder door single casks op vatsterkte te bottelen. Vandaar ook dat er op het label trots prijkt ‘under the personal supervision of Maryse Accorsi’.

De neus is geweldig waxy en vertoont flink wat fruitigheid in de vorm van appels, peren, ananas en perzik, maar ook havermout en melkchocolade. Iets floraal en wat honing treden bij. Yuzu? Amandelschaafsel? Hij is een beetje ongrijpbaar op de neus, in alle eerlijkheid. Als je wat water toevoegt, krijg je plots flink wat citrusfruit, maar ook iets wat me aan aspirine doet denken.

Op smaak is hij eveneens waxy met een grote bitterheid van kinine, tannine en druivenpitten. Witte peper maakt hem een tikkeltje pikant, terwijl meloen het witte fruit van de neus bijtreedt. Het is allemaal geweldig in balans, maar ik beken dat ik er niet echt van ondersteboven ben. Met water wordt hij zachter (doh!), maar ook romiger. De smaak wordt dan een tikkeltje snoeperig op ananaskubusjes.

De finish is wel indrukwekkend, dat moet ik toegeven. Erg lang, fruitig, warmend en bevredigend. En met water wordt hij zo mogelijks nog wat waxier en lijkt het wel of ik kaarsvet in mijn mond heb.

Ik vrees dat ik te vroeg gesproken heb. Dit is een lekkere Clynelish, zeker, maar geen absolute topper zoals ik die gewend ben uit de periode 1995-1997. Erg goed, zonder meer en  een tikkeltje beter met wat water.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).