Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 17 Year Old 1996/2013 First Cask, Whisky Import Nederland, Re-Rack Sherry Hogshead #8800, 253 bts
Kleur: goud
ABV: 54%

Topjaar

Het loont om af en toe je sample kast eens uit te kuisen. Achteraan in de kast vond ik nog dit sample van een Clynelish 1996 dat reeds in 2013 door WIN werd gebotteld. Het blijkt een re-rack sherryvat te zijn. Op vatsterkte, dat spreek. Deze is ondertussen nergens meer te vinden, waarvoor mijn excuses (allé, niet dat ik daar iets aan kan doen, natuurlijk).

Oh… dit is apart. Hij is minder waxy dan verwacht en erg herbaal. Herfstbladeren, groenhout, lavendel en komijnzaad gaan groene druiven en kruisbessen vooraf, maar echt fruitig durf ik deze niet noemen. Sterker nog, de neus is erg gesloten en heeft handwarmte en geduld nodig om zich te laten zien. Na een paar ogenblikken krijg ik iets van abrikozen, gedroogde appelsien en een beetje honing.

Ah… kijk, daar is hij! Op smaak is het al een beetje thuiskomen, zie. Waxy, typische citrustoetsen (citroen, mandarijn, grapefruit) met een heerlijk bittertje als van kinine, hooi met een hint van frambozen. Dat zal dan wel het sherryvat zijn, zeker?

De afdronk is middellang op citrusfruit en kinine, met karamel op het sterfbed. Lekker!

Ik maakte me even zorgen met de gesloten neus, maar op smaak herstelt hij zich volkomen en bewijst opnieuw dat 1996 echt wel een topjaar voor deze distilleerderij was.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).