Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 30 Year Old 1987/2018 Selected Exclusively for Singapore, Refill Sherry Butt, 383 bts
Kleur: brons
ABV: 55.1%

Sigarenkistje

Na de single cask release gebotteld voor China in 2017 (dat heel wat voeten in de aarde had om een fles tot in België te krijgen) is er in 2018 een single cask gebotteld voor Singapore. Hoe dat in België geraakt is, is te gek voor woorden. Nadat ik er achter gekomen was dat de fles bestond, plaatste ik een hulpkreet op Facebook. Keith Chong uit Singapore liet meteen weten dat hij wel kon helpen en Davide Romano – ja, de man van Valinch & Mallet waarmee ik al enkele jaren bevriend ben – liet verstaan dat hij naar Singapore ging vertrekken. Ik bracht beide samen en Davide speelde smokkelaar koerier om de fles naar Europa mee te brengen. Met het corona-debacle duurde het nog maanden voordat de fles ook effectief in mijn verzameling terecht kwam, maar het is uiteindelijk gelukt. Het betreft een Auchentoshan uit 1987 die maar liefst drie decennia lang op een sherry butt rijpe.

Goh, ja, het is weer van dattum. Diepe, zoete, zalig gesherriede neus op allerhande donkere vruchten. Echt succulent, deze! Oud leder, stoffige boeken, pruimenconfituur, rabarbermarmelade, verse vijgen, chocolade, gekonfijte abrikozen, vers appelsiensap, espresso met cacaopoeder, maraschino kers, sigarenkistje, het blijft maar doorgaan. Maar het mooiste van al (althans voor mij): Auchentoshan blijft herkenbaar! Dat is met sommige van deze actieve vaten wel eens anders. Dit is voor mij thuiskomen.

Lekker olieachtig. Meteen kruidig op nootmuskaat en kruidnagel met een grote hint van kaneel en een prikkel van de alcohol, maar dat wordt onmiddellijk geblust door donkere vruchtensappen met pruim op kop. Doe daar nog wat pruimtabak en opgelegde rozijnen bij, een scheut ahornsiroop en een handjevol walnoten en het feest is compleet. Wat een geweldig vat is dit!

De afdronk duurt erg lang, blijft lekker donkerzoet en kruidig.

Wat ben ik hier blij mee! Pokkenduur, het is waar, maar YOLO, godverdomme! En nu is er eind 2019 nog een exclusief single cask 1987 uitgebracht voor Taiwan, 31 jaar oud. Dedju, zo blijft ne mens wel bezig, hé! Gelukkig ken ik daar wat goed volk… de jacht is geopend!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).