Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 2007 Distillers Edition, OB 2017, Amoroso Sherry Cask Finish
Kleur: koper
ABV: 45.8%

The Talisker Touch

De Distillers Editions van Diageo zijn een jaarlijkse verschijning waarbij hun klassieke malts een tweede rijping krijgen. Voor hun Talisker gebruiken ze Amoroso sherryvaten. Dit is de Talisker DE uit 2007 die in 2017 op de markt verscheen. Altijd prijs, altijd gewonnen.

Op de neus herken je Talisker wel onmiddellijk – het DNA is onmiskenbaar – maar dat wordt in dit geval aangevuld met heerlijke toeten van orangettes, frambozen, rode appels, barbecuesaus, walnoten, spek, donkere honing en iets van zoete espresso. Dit is beter dan ik me kan herinneren, moet ik zeggen.

Hij streelt de tong in al zijn romige gratie. Het begint bitterzoet als op bloedappelsienen en pompelmoes, groene druiven, pruimtabak en walnoten, om dat zachtjesaan wat zoeter te worden als van honing. Maar lang duurt het niet. Plots steekt een flink brakke toets zijn hand op, vergezeld van wat witte peper en een onverwachte – niet eerder waargenomen – florale toets, bijna geparfumeerd. Beeldt ik mij dit nu in? Nog nooit eerder bij een Talisker gehad! Ondertussen wordt de rook, die bijna niet te detecteren viel van de aanzet, lekker warmend en groots.

Terwijl de rook om je hoofd langzaam wegtrekt, krijg je nog een uppercut van gekonfijte appelsienschillen besprenkeld met chili peper. Het florale element blijft hier wel verrassend lang hangen. Ik heb het me dus niet ingebeeld.

Het blijft een dijk van een whisky, maar dat florale element bij deze editie vond ik toch vreemd. Lijkt wel parfum. Mocht ik een parfum van Talisker op de markt brengen, dan noemde ik het The Talisker Touch (mijn vrouw rolt ondertussen de ogen). Bedankt, Pat, weer een ervaring rijker.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).