Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Ainnir Inaugural Release, OB 2020,1.320 bts
Kleur: vol goud
ABV: 60.3%

Cacaoboter

Ik kon gelukkig ook een sample te pakken krijgen van de Ainnir – wat zoveel betekent als ‘ontwaken’ in het Keltisch – de inaugural release van Nc’nean waarvan fles nummer 1 voor het goeie doel verkocht voor maar liefst 41.004 GBP. De totale opbrengst van de eerste 10 flessen leverde zelfs meer dan 92.000 GBP op. Het is dezelfde vatting als degene die ze gebruiken voor de ‘gewone’ batches, namelijk 65% STR Red Wine casks en 35% voormalige bourbonvaten. Alleen is het in dit geval eentje die samengesteld werd met slechts 5 vaten, zijnde casks #60, 92, 120, 128 en 130 wat 1.320 flessen opleverde op meer dan 60%. Het eerste wat opvalt is de kleur, die toch een pak donkerder is dan de ‘gewone’ batches.

Nou, deze neus is toch wel erg verschillend van batch 1 en 2 die op drinksterkte gebotteld zijn. Hier krijg ik veel meer toetsen van boter en karnemelk, cornflakes en digestieve koekjes, terwijl de citrustoetsen uitblinken in afwezigheid en wel vervangen lijken door iets van natte klei en witte wijn. Je ruikt de gist, als het ware. Apart en onverwacht, maar zeker niet onaangenaam verrast. Integendeel.

Hij is verrassend romig op de tong, maar wel onmiddellijk pikant. Ik krijg flink wat chili peper en iets van verse gember en zoethout. Daardoor heeft het fruit toch wat moeite om zich te tonen, maar nadat mijn speekselklieren de boel geblust hebben komen er toetsen van appels en druiven door, een hint van pomelo en zelfs iets van witte chocolade. Nee, het is cacaoboter!

 Het hoeft niet te verbazen dat deze lang blijft hangen. En pas in de finish, die best peperig start, komen er frissere, fruitige toetsen naar boven. Appels en pomelo. Leuk, hoor.

Het spreekt voor zich dat deze whisky zijn plek in de geschiedenis verworven heeft omwille van het recordbedrag dat voor de allereerste fles betaald werd, maar het zal zeker niet omwille van zijn uitzonderlijke smaak zijn. Dit is jong en nog wat ruw – hoe kan het ook anders – maar het potentieel is onmiskenbaar. Ik hou Nc’nean zeker op de radar, want hier gaan nog mooie release van komen, zeker weten.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).