Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Sommelier Selection, Margaux Wine Cask, OB 2020
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Teeling DNA

In hun nieuwe Sommelier Selection lanceerde Teeling onlangs een NAS-whiskey die rijpte op een bourbonvat alvorens nog 18 maanden te mogen rusten op een Margaux wijnvat. Deze wijn vindt je in Haut-Médoc in Bordeaux, met Margaux als het epicentrum van deze wijngaarden.

Op de neus doet deze Ier me in eerste instantie denken aan smoutebollen. Voeg daar wat marsepein aan toe en iets van appelsienmarmelade. Pas na wat handwarmte komt daar ook wat banaan aan te pas, alsook iets van nougat en een hint an tuinkruiden. Lekker uitnodigend, moet ik zeggen.

Hij is erg olieachtig, bijna stroperig. Mierzoet op karamel en gekonfijte appelsienen, kersen en aardbeien, aangevuld met flink wat kruidnagel. De banaan keert weer en wordt opgeleukt met wat noten en honing. Maar ondertussen is het DNA van Teeling wel onmiskenbaar, wat ik toejuich.

De afdronk is bevredigend lang en erg kruidig.

Hoewel dit ongetwijfeld een jonge malt betreft, vertoont hij weinig jeugdpuistjes, als u begrijpt wat ik bedoel. Het wijnvat heeft zijn werk gedaan. Prima malt voor een faire prijs (zo’n 55 EUR). Uiteraard een sample dat ik van Benny ontving, hoe kan het ook anders?

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).