Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Victor, 5th Anniversary Release, 1st Fill Bourbon, 50cl, 8.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Victor

Gouden Carolus heeft al een lange weg afgelegd. Hun eerste whisky’s vond ik amper te pruimen (bewuste woordkeuze), maar de laatste jaren gaat het duidelijk de goeie richting uit. Wat mij echter met verstomming geslagen heeft is de hype die rond deze Belgische distilleerderij is ontstaan en welke absoluut maffe en totaal onbegrijpelijke sommen er worden neergeteld voor de oude (nou, ja) releases. Zo gaat de eerste Anniversary release ondertussen richting 1.500 EUR voor een 50cl flesje. Wat heb ik gemist? Soit: voor mij staat Victor, de 5e Anniversary Release uit 2018, gerijpt op first fill bourbonvaten, eentje waar je nu al meer dan 100 EUR voor moet neertellen. Gekker moet het niet worden.

De neus is snoeperig zoet op ontbijtgranen, jonge appels en perensiroop. Hint van gedroogde kokosnoot en perzik. Eikenhout. Braaf en eenvoudig, maar verre van onaangenaam.

De body is best oké. Hij komt mierzoet en flink gepeperd binnen. Wederom appels en abrikozen, maar ook flink wat eik. Duidelijk nog (steeds) jong. Midpalate wordt hij een tikkeltje bitter en licht drogend.

De afdronk is middellang en drogend, maar laat tevens de leeftijd van deze malt nog maar eens blijken.

Te jong en te duur. Dan geef ik die centen liever uit aan hun Gouden Carolus Induglence, hun whisky infused bier. Daar kan ik aardig wat flesjes van kopen en ben ik een zomer lang zoet. Dit spul laat ik wederom aan mij passeren. De 6e Anniversary Release – Esmeralda – is ondertussen gearriveerd. Ik ben niet gehaast.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).