Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg BlaaacK, Committee 20th Anniversary Limited Edition, OB 2020
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Zwart Schaap

Voor Ardbeg Day 2020 kwam de Islay distilleerderij dit keer op de proppen met een schapenthema. Ardbeg onderscheidt zich van de andere Islay whisky’s en noemt zichzelf daarom het zwarte schaap van het eiland. Nou, nou, de jongens van de marketing gingen het wel erg ver zoeken, deze keer. Neemt niet weg dat het ongetwijfeld een interessante release is, want de malt kreeg een finish mee op Nieuw-Zeelandse Pinot Noir wijnvaten. Naast deze gelimiteerde editie verscheen tegelijkertijd – zoals Ardbeg placht te doen – een Ardbeg Committee Only release met crèmekleurig label en op vatsterkte. Die gaan we ook proeven, maar we beginnen met deze op 46% voor de gewone sterveling.

Oh, dat is een aangename neus. In eerste instantie Ardbeg met zijn typische turf, smeulend hout, assen en soms zelfs Wellington Boots – dat verschijnt hier allemaal – maar daarnaast mooie umami en donkerzoete toetsen. Denk aan gemarineerde ribbetjes op de BBQ, zwarte bessen, nougat met hazelnoten, paprikapoeder, koriander en een toefje kaneel. Ik vind hem alvast erg goed op de neus.

Bij aankomst is hij verrassend romig en barst hij van het fruit, de assen en pepers. Hij zet je mond onmiddellijk in vuur en vlam. De rook wordt groots, de bessen donkerder, maar dan doet plots citrusfruit zijn intrede en evolueert hij langzaam maar zeker naar die vloeibare asbak waar ik zo tuk op ben. De donkerzoete toetsen van de wijn blijven mooi aanwezig, maar spelen nu duidelijk tweede viool.

De afdronk is lang en boordevol assen, maar wordt dan flink droog. Er verschijnt een bittertje op het sterfbed.

Ik hou niet zo van de marketing van Ardbeg en ben daarom stiekem op zoek naar een foutje in de malt om  hem te kunnen kraken. Ik weet het, zwak van me. Maar de eerlijkheid gebied me toe te geven dat deze Ardbeg geweldig is.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)