Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 2009/2014 Original Cask Strength, ex-bourbon barrels, 9.200 bts
Kleur: stro
ABV: 59.2%

Schoolvoorbeeld

Van de Original Cask Strength verschijnen er regelmatig releases. Het gaat telkens om een vatting van voormalige bourbon barrels. Deze release, gestookt in 2009 en gebotteld in 2014, kwamen maar liefst 9.200 flessen op de markt.

Qua neus leunt hij flink aan bij de Machir Bay op vatsterkte die ik zopas proefde, maar deze heeft iets minder zoets in de neus, maar des te meer koude assen, limoensap en flink herbale toets, alsof er allerhande groene tuinkruiden uit de Provence mee in het vat gegaan zijn.

Komt verdacht vlot binnen, ondanks dat hij op bijna 60% zit. Hier hoeft geen water bij, hoor. Stevige rookontwikkeling, kiezels in de mond, turf en limoen, assen en tabasco. Midpalate verschijnt dan toch wat honing, vanille en appeltjes.

Lekker lange, warme, kruidige afdronk met een bittertje van de tannine op het sterfbed.

Klassiek schoolvoorbeeld van een bourbongerijpte Kilchoman, precies zoals ik ‘m graag lust.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).