Distilleerderij: Tamnavulin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamnavulin 28 Year Old 1988/2016, A.D. Rattray, Bourbon Hogshead #10027, 278 bts
Kleur: licht goud
ABV: 49.9%

Bloemen in een Kartonnen Doos

Voor mijn dertiende ontmoeting met deze distilleerderij koos ik voor een 28-jarige Tamnavulin die in 1988 werd gestookt en in 2016 op vatsterkte werd gebotteld door A.D. Rattray. Tamnavulin is trouwens zowel officieel als onafhankelijk niet zo makkelijk te vinden. Het is een jong werkpaard  (pas opgericht in 1966) voor de blenders, met de blends van Whyte & Mackay als belangrijkste afzetmarkt. Ah, ja, het zijn immers de eigenaars van deze stokerij.

De neus is betrekkelijk zoet op Jonagold appels en kamillethee, stro en vanillevla, maar wel redelijk ‘stil’ als u begrijpt wat ik bedoel. Weinig uitgesproken. Eerder braaf. Na enkele ogenblikken ademen ruikt hij zelfs wat naar bloemen in een kartonnen doos.

Op smaak is hij een pak minder zoet, flink gepeperd en ietwat onaangenaam scherp. Groene druiven, de appels opnieuw, maar ook nat hout en bittere theeblaadjes. Wat gember, maar tegelijkertijd iets te veel hout.

Dat bittere van de tannine zet zich in de finish verder door, gevolgd door te lang getrokken kamillethee en opnieuw een florale toets.

Niet mijn ding. Deze was beter in een blend verdwenen, me dunkt. Sorry, het is niet anders.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).