Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Secret Orkney 19 Year Old 2000 Deadly Valentine for Mark & Manny’s Malts, 50 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.1%

Deadly Valentine, Destructive Seduction

Voor de tweede release in MMM’s Artist Series trokken Manny en ik terug naar Orkney. U herinnert zich misschien nog onze Orkney 2002 die we twee jaar geleden in de Antarctica reeks lanceerden. Welnu, we vonden een vat dat… in alle onbescheidenheid… nog beter is! En dus konden we het niet laten liggen, natuurlijk. Op het label van deze release staat een prachtig kunstwerk van Nathalie Pien met de ronkende titel ‘Deadly Valentine, Destructive Seduction’.

Zalige neus op pomme d’amour, vanille, abrikozen, papaya, mango en gekonfijte appelsienschillen. Lijkt wel een tropisch eiland, maar neen… we zitten op Orkney. Mooie toetsen van heide en zachte turf op de achtergrond. Discreet en elegant in tegenstelling tot de dame op ons label. Die is extravert en sexy. Het is haar vergeven. Iets van een dunnage warehouse met zijn aarden vloer. Licht aangebrande karamel. Topneus!

Mooi olieachtig op de tong, bijna romig. Lekker zoet op geel fruit – abrikozen en perzik vooral – en meteen lekker kruidig op nootmuskaat en gember… Maar dan ontploft de turf. Zalige rokerigheid. Alle remmen los. Valentine verleidt de smaakpapillen en er is geen ontkomen aan. Dit is top.

De onweerstaanbaar lekkere, zoete, warme en kruidige afdronk zindert nog lang na!

Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds vindt ik dit één van de lekkerste whisky’s die we al gebotteld hebben, anderzijds leggen we de lat nu wel heel hoog, natuurlijk. Maar ik ben hopeloos verliefd op deze malt.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).