Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 15 Year Old 1998/2014, Berry Bros & Rudd, Bourbon Cask #1351
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Gekonfijte Ananas

Ben Nevis ligt aan de voet van Schotland’s hoogste berg met dezelfde naam. Ze werd opgericht door ‘Long John’ MacDonald, een berucht smokkelaar, in 1825. Veel officiële releases zijn er niet, maar onafhankelijke bottelingen zijn legio. Dit is er eentje van Berry Brothers, gebotteld op drinksterkte in 2014.

Mierzoete en erg fruitige neus, op het randje van snoeperig. Wit fruit eerst, gevolgd door karamel en een karrenvracht aan honing. Hint van noten en gekonfijte ananas. Erg zomers, als u het mij vraagt.

Lekker olieachtig en meteen erg zoet, maar nu wel met een kruidig randje. Denk boterbabbelaars, mokatine en zelfs mokka die wat zoethout vooraf gaan. Een mespuntje peper en gember. Erg toegankelijk en eigenlijk een vloeibaar dessertje.

De afdronk is verrassend lang, zacht en smeuïg.

Het moet niet altijd super complex zijn om echt lekker uit de hoek te komen. Less is more en dat is hier zeker het geval. Erg lekker Ben Nevis!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).