Distilleerderij: Royal Lochnagar
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Lochnagar Selected Reserve, OB 2009, Refill Sherry Butts, 2982 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

Cappuccino

De laatste Royal Lochnagar die ik proefde, een dik jaar geleden, was de Selected Reserve uit 2003. En toen vond ik dat de beste Lochnagar die ik al aan de lippen had gezet (toegegeven, dat zijn er nog maar 6 geweest) en zie wat er vandaag op mijn pad verschijnt: de Royal Lochnagar Selected Reserve, gebotteld in 2009. Nou, die gaan we dan zeker niet laten staan.

De neus is erg zacht en mooi fruitig op gekonfijte appelsienen, vijgen en banaan. Heel erg zacht gekruid. Gebakken appeltjes met kaneel. In alle eerlijkheid een beetje te zacht naar mijn zin. Weinig expressief. Het is werken. Mooi, maar moeilijk te ontdekken. Ademen doet hem deugd.

Heel erg zacht en een tikkeltje dunnetjes op de tong. Maar veel expressiever dan de neus, gelukkig. Ik krijg opnieuw appelsienen, maar ook toffee, aardse tonen (champignons?) en verbrande karamel. Een hint van munt en cappuccino. Dat begint er al wat op te lijken. Pas vanaf de tweede slok wordt hij echt erg lekker. Een groeier!

In de middellange afdronk blijft vooral de cappuccino hangen, aangevuld met wat woodsmoke. De afdronk is het sterke punt van deze malt.

Goed, hoor, op voorwaarde dat je de neus wat tijd gunt en je een beetje moeite wil doen. De afdronk is groots. Leuke Lochnagar (hoewel hij niet kan tippen aan de oudere botteling die ik eerder proefde).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).