Brouwerij: Roman
Regio: België
Fles: Rebelse Strop, 33cl
Kleur: donker blond
ABV: 6.9%

Wilde Gist

Afgelopen zomer sprak ik u al van de Gentse Strop, een biertje dat zijn naam krijgt van de Gentse Stroppendragers – een bijnaam die de Gentenaren kregen omwille van hun opstand tegen Keizer Karel in 1540. Maar Roman, de brouwerij in Oudenaarde die de Gentse Strop produceert, heeft ook een donkerblonde variant op de markt die naar de naam Rebelse Strop luistert en met Brettgist gemaakt werd. Die wilde gist zorgt er voor dat de smaak verder blijft evolueren na het bottelen. Donkerblond – maar dat wist u al – met een witte kraag met grote bellen die lang blijft staan.

Net als zijn blonde neef offreert dit bier citrus en jonge appeltjes, een florale toets en wat honing, maar wat deze uit de band doet springen is een panoply aan aardse toetsen. Ik krijg zelfs wat modder op de neus (géén offnote!). De gist laat zich zeker gelden op de neus, wat hem een mooie, zij het wel wat weerbarstige, neus geeft.

Hij is bitterfris (is dat een woord?): lekker bruisend gaat deze vlot over de tong, maar de fris fruitige toetsen die ik bij de Gentse Strop kreeg, worden hier wat overstemt door een bitter toets van de hop en een zuurtje als van pompelmoes. Ik vind hem anderzijds wel verrassend zacht en rond. Qua mondgevoel houdt hij het midden tussen waterachtig en romig.

De afdronk is kort, mild en grassig.

Lekker, maar ik beken dat ik de blonde variant lekkerder vind.

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).