Glen Elgin Distillery
Longmorn by Elgin IV30 3SL
Morayshire
tel +44 1343 960212
www.malts.com

Glen Elgin Distillery ligt in het hartje van de Speyside, zo’n 3 kilometer ten zuiden van de stad met dezelfde naam, in Speyside. Ze werd opgericht in 1898 onder impuls van William Simpson (voormalig manager van Glenfarclas) en James Carle (een lokale bankier) en gebouwd door de bekende architect Charles Doig. Nog geen twee maanden na de oprichting kwam de beruchte Pattison Crash…

De eigenaars zagen onmiddellijk in dat ze hun productie op een kleinere schaal zouden moeten uitvoeren. Maar de problemen begonnen al onmiddellijk bij de start op 1 mei 1890. De waterbron bleek onbetrouwbaar en een verbinding met het treinspoor werd geweigerd. In 1902 werd de Glen Elgin-Glenlivet Distillery Co Ltd opgericht, maar na drie jaar ging de distilleerderij weer dicht. Het jaar daarop werd de distilleerderij voor pakweg de helft van de investeringswaarde gekocht door JJ Blanche, een blender uit Glasgow.

Afgezien van de sluiting tijdens de Tweede Wereldoorlog, ging de distilleerderij ook in 1992 en 1995 voor geruime tijd dicht.

Vandaag de dag maakt Glen Elgin, samen met Linkwood, Glenlossie en Mannachmore, deel uit van Diageo’s ‘Elgin Group’ en is nog steeds de belangrijkste malt in de White Horse blend, die naar meer dan 200 landen wordt geëxporteerd. Het bekende White Horse logo prijkt nog steeds op de gebouwen. De distilleerderij is niet open voor het publiek.

Er zijn slechts een klein aantal officiële bottelingen van Glen Elgin, waaronder deze:

Glen Elgin 12 years 43% Flora & Fauna
Glen Elgin 12 years Hidden Malts Selection
Glen Elgin 16 Year Old 1992 Special Release 2004 (1.500 flessen)
Glen Elgin 19 Year Old Centenary
Glen Elgin 32 Year Old 1971 Special Release 2008
Glen Elgin 1998 Managers Choice

Recentelijk verving hij de Cragganmore als vertegenwoordiger van de Speyside in Diageo’s bekende Classic Malts of Scotland-reeks.

Er zijn wel heel wat onafhankelijke bottelingen op de markt, zoals die van Adelphi, Berry’s Own Selection, Cadenhead’s, Connoisseurs Choice (Gordon & MacPhail), Mackillop’s Choice, Murray McDavid, Signatory, Bladnoch Forum, …