Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 28 Year Old 1990/2019, Asta Morris AM#136
Kleur: zonlicht
ABV: 40.1%

Munt

Asta Morris is er weer ingevlogen en heeft enkele nieuwe releases voor ons klaargestoomd (al heeft hij er blijkbaar wel lang op moeten wachten, want ik wist al van november dat deze er aan zat te komen. Die goeie ouwe Schotten, toch, niet af te jagen. Soit, deze Secret Speyside is verrassend bleek.

Frisse en fruitige spring-in-‘t-veld met flink wat banaan, munt, kamille, citroengras, witloof (that’s a first!) en Haribo-beertjes. Wat een leuke, snoeperig neus. Maar hij kan zijn leeftijd goed liegen. Dit had ik blind veel jonger geschat.

Op smaak gaat hij eerder de bitterzoete richting uit, met veel meer grapefruit en kruisbessen, zachte vanille, een wit peperbolletje en de pit van druif. Mooi zuurtje, ook. Zachte toets van woodsmoke en weer iets van munt dat hem nog een extra frisse lift geeft. Wederom erg dartel en speels.

De afdronk is middellang en evolueert van zuur naar bitter naar zoet (sorry, umami wordt hij nooit) en doet me glimlachen.

Steeds opnieuw weet Zotte Bert me te verrassen. Erg leuke lentewhisky die stiekem toch meer gelaagd is dan je in eerste instantie zou vermoeden. Je moet er al twee van drinken om hem te begrijpen. Wie kan daar iets op tegen hebben. En hoewel 185 EUR niet weinig is, spreken we hier toch over een whisky van 28 jaar oud. De distilleerderij? Geen flauw idee. Bert houdt de lippen stijf op elkaar en geeft enkel zijn trademark smirk als antwoord. Typisch.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).