Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 16 Year Old 1991/2008, Gordon & Macphail Cask Strength, Refill Bourbon Barrels #2104-2107
Kleur: goud
ABV: 57.9%

Lavendel

In de Cask Strength reeks heeft Gordon & Macphail slechts 5 vaatjes Rosebank gebotteld. Ik proefde eerder al een 15-jarige uit 1990 in dezelfde reeks. We zoeken het nu een jaartje later en de whisky mocht bovendien een jaartje langer rijpen. Het is een vatting van vier refill bourbon barrels.

Deze neus is erg veelbelovend. Een moutig hart op graankoekjes, appels en kweepeer, een hint van roze pompelmoes, een vers gezaagde plank van blank hout en iets van lavendel (niet soapy!). Wat eucalyptus en kruisbessen. Heerlijk!

Stevige aankomst op rozenwater, lavendel (nu op het randje van, maar net aan de juiste kant gebleven, als u begrijpt wat ik bedoel), ananas, kruisbessen, grapefruit en mango. Erg fruitig en bijna exotisch. Eucalyptus wordt erg groot. Witte peper en wat zoethout. Flink wat moutsuikers. Wordt zoeter naarmate hij zich op je tong nestelt. Wordt zachter ook. Deze kan gerust wat zuurstof gebruiken.

De afdronk is ronduit schitterend. Lang, fruitig met een opstoot van moutsuikers terwijl ananas en mango het plaatje compleet maken. Een boeketje lavendel op de grafsteen.

Ja! Het betere werk. Spannend, hoor! Die lavendel flirtte echt met de grens, maar uiteindelijk blijkt dit een steengoede Rosebank te zijn.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).