Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 8 Year Old 2007/2016, A.D. Rattray, Sherry Butt #70010242, 607 bts
Kleur: amber
ABV: 64.3%

Tabak

A.D. Rattray staat er om bekend om single casks te bottelen op vatsterkte. In dit geval gaat het om een erg jonge Glenrothes op sherryvat dat maar liefst 607 flessen opleverde op een sterkte van niet minder dan 64.3%. Dit doet vermoeden dat de spirit op een hoger alcoholpercentage op vat ging dat de standaard van 63.5%, toch? Eens benieuwd of deze Glenrothes een beetje getemd is.

Op de neus offreert hij een moutig hart omgeven door enkele typische sherrytoetsen als van donkere honing, rozijnen, wilde bessen en vooral tabak. Daarachter zit nog wat boerenboter, gedroogde bessen en de schors van een jonge boom. Als je voldoende geduld kan opbrengen, krijg je mooie toeten van appelsap en vanille, cassonade suiker en witte chocolade. Dit is heerlijk.

Op smaak is hij helder, zoet, pittig gekruid en mondvullend. Het alcoholpercentage maakt er een stevige dram van, maar water is niet noodzakelijk. Eerst zoet, maar dat wordt al snel gevolgd door een bittertje en een zuurtje. Denk grapefruit en kruisbessen. Een beetje chili peper. Een toets van vers kokosvlees verschijnt, samen met wat houtkrullen.

De finish is lekker lang, warm en zacht, waarbij de fruit en de honing nog eens de revue passeren.

Een jonge, maar rijke Glenrothes met net voldoende sherryinvloeden om hem erg aantrekkelijk te maken, zonder zijn eigen karakter te verliezen. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).