Distilleerderij: Glencadam
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glencadam 15 Year Old
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Eerlijk

Halverwege tussen Dundee en Aberdeen ligt het dorpje Brechin, waar in 1825 de Glencadam Distillery werd opgericht (overigens vlakbij de teloor gegane North Port – Brechin distilleerderij). In 2003 werd de distilleerderij overgenomen door Angus Dundee Distillers PLC (die ook Tomintoul bezitten) die – naast leveren aan Ballantine’s en Stewart’s Cream of the Barley – deze zachte Highland als single malt op de kaart zette. Deze 15-jarige krijgt het predicaat ‘The Rather Dignified’ mee.

Zachte, erg toegankelijke neus op citrusfruit, vanille, vers afgereden gras met een hint van kokos, munt en groene druiven.

Erg romig met onmiddellijk een flink pepertje. Daarna ontploft er een karrenvracht aan zoetzuur citrusfruit op je tong. Citroen, limoen, pompelmoes. Het geheel is omfloerst door vanille en zoete moutsuikers. Een florale toets schemert daar nog doorheen. Erg fris en zomers.

De afdronk is middellang op meer van het zelfde.

Niets wereldschokkends, maar voor die prijs (zo’n 60 EUR) wel erg eerlijk.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).