Bottelaar: Arthur Bell & Sons
Regio: Schotland
Fles: Bell’s 5 Year Old Extra Special, b. 1980s, 750ml
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Auldie

Arthur Bell is één van de belangrijke figuren uit de whiskygeschiedenis. Al in 1851 begon deze in Perth actieve blender zijn eigen whisky te maken, om er voor te zorgen dat de whisky consistent was in kwaliteit. Niet minder dan 40 malt- en graanwhisky’s gaan in de bekende blend, die in de jaren 1970 de absolute nummer één was in het Verenigd Koninkrijk en nu nog steeds erg goed verkoopt. Een belangrijk onderdeel is Blair Athol, aangevuld met onder meer Glenkinchie en zelfs een beetje Caol Ila. We proeven vandaag een auldie, uit de jaren 1980 met op het label de melding ‘over 5 years old’. Het predicaat ‘Extra Special’ werd zelfs in 1895 gepatenteerd!

Die neus staat me onmiddellijk aan. Warm op marsepein ananas, wat boomgaardfruit en Sirop de Liège. Kweepeer, kruisbessen en een hint van Turks Fruit. Een beetje snoeperig, maar tegelijkertijd erg uitnodigend. Ik krijg zin om deze snel aan de lippen te zetten en da’s altijd een goed teken.

De body is wel wat aan de lichte kant. Zoet en licht gepeperd, op meer boomgaardfruit (hiermee bedoel ik dus vooral appels en peren) en siroop, net als de neus beloofde. Hoewel de marsepein ondertussen vervangen is door toffee, blijft hij wel bekoren. Nogal eenvoudig, maar wel lekker. Drink gevaarlijk makkelijk weg.

De afdronk is best lang te noemen, waarbij de snoeperige kant van de zaak nog eens in de verf wordt gezet.

Nou, iets over een jaar terug had ik een oude Bell’s Extra Special (NAS) geproefd. Deze stamt uit dezelfde periode maar is wel stukken beter. Aangename verrassing.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).