Bottelaar: Samaroli
Regio: Schotland

Fles: Coilltean No Age – 2nd Cuvée, b. 1997, 480 bts
Kleur: goud
ABV: 43%

Grafiet!

Voor meer dan 40 jaar bottelde de Italiaanse legende Samaroli whisky onder zijn Samaroli en Coilltean labels. Deze botteling is de zogenaamde Coilltean 2nd Cuvée, samengesteld uit verschillende niet nader genoemde distilleerderijen. Het is een blended malt die in 1997 in zeer gelimiteerde oplage werd uitgebracht: slechts 480 flessen. Op het ruglabel staat dat het een vatting is van ‘Scotland’s last traditional distilleries’.

Vreemde en vooral erg groene neus op allerhande… euh… planten en struiken?! Kippenbouillon? Wat is me dat hier allemaal? Grafiet! Ik lijk wel te ruiken aan een pennenzak vol kleurpotloden. Maar amper fruit op misschien een verloren gelopen framboos na. Beetje karamel.

Op smaak is het al iets fruitiger, maar nog steeds erg vreemd, hoor. Amper fruit, wel een beetje karamel, duidelijke hints van turf (hier is Islay ingegaan, ongetwijfeld) en betrekkelijk scherp voor zo’n bescheiden alcoholpercentage. Maar ik kan niet zeggen dat ik ‘m lekker vind.

Middellange, metalige en erg kruidige finish.

Een erg bizarre ervaring, moet ik bekennen. Zou de fles al te lang open geweest zijn? Was dit echt de oorspronkelijke neus en smaak?

Ik vraag het mij af. Anyway, thanks, Enrico!

75/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).