Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 18 Year Old 1996/2014 Blackadder Raw Cask, Hogshead #82239, 318 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50.2%

Kokosnoot

Blackadder’s unique selling point is wellicht de restjes van het vat dat in de fles blijft hangen. Kleine zwarte visjes, zeg maar op de bodem van de fles. De bottelingen heten niet voor niets Raw Cask, hoewel dat natuurlijk ook naar de vatsterkte refereert. Zo’n 5 jaar geleden bottelden ze deze Caperdonich 1996. Erg bleke dram wel.

De neus is erg licht en vertoont alle kermerken van een bourbon vat: graankoekjes, vanille, kokosnoot, witte chocolade en wat appel. Dan de schil van pompelmoes met een licht bittertje. Iets van suikerspin en een florale noot. Eerder onschuldig en toch krijg ik onmiddellijk zin om dit aan de lippen te zetten.

De daad bij het woord voegend ontdek ik een romige malt, licht gekruid, op Granny Smith appels, witte peper, kokosnoot en… nog meer kokosnoot. Lijkt wel of ik een Bounty in mijn mond heb gestoken, sans le chocolat, weliswaar. Wat zoethout en gember steken de kop op. Vanille op de achtergrond. De alcohol is prima geïntegreerd. Dit is erg drinkbaar zonder de nood om water toe te voegen.

De afdronk is middellang, erg zoet op gesuikerde pompelmoesschillen en peper. Licht drogend naar het einde toe.

Erg mooie, zomerse single malt van een vergane glorie. Ik lust er wel pap van!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).