Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 12 Year Old 2006 Hand Bottling, OB 2018, Cask #702
Kleur: zonlicht
ABV: 55.5%

Papier-maché

Als je een distilleerderij bezoekt, is het vaak moeilijk te weerstaan aan de exclusieve distilleerderijbotteling. Ik weet er alles van. Maar deze werd door mijn whiskygabber Marcel afgevuld en ik was zo fortuinlijk om een sample te mogen ontvangen. Deze Balblair rijpte 12 jaar lang. Het betreft een single cask, op vatsterkte, iets wat je niet al te vaak ziet bij deze Highland distilleerderij.

Zomerse neus op kweepeer, appels en een karrenvracht aan vanille. Hint van sultanas en iets van lychee. Maar ook snuiftabak en… papier-maché. That’s a first. Hint van drop, zoals de bekende krijtjes uit Nederland, met de witte suikerrand. Aangenaam, zonder meer.

Hij komt verrassend zacht binnen, moet ik zeggen. Druivensap, bloemsuiker, limoen, pompelmoes, appels en weer een grote dosis vanille. Maar wat wordt deze snel bitter, zeg. De pompelmoes wordt kinine, wordt tannine. Weinig meer, moet ik bekennen, wat me toch een beetje op mijn honger laat zitten.De middellange afdronk biedt niets nieuws.

Ik beken: ik had hier meer van verwacht. Dit is maar een gewone Balblair met meer alcohol dan de standaardbottelingen, maar niet veel meer dan dat. Bedankt, Marcel!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).