Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 1 Year Old, OB 2018, Warehouse Release Batch 5, Oloroso Octaves, 152 bts
Kleur: koper
ABV: 59.2%

Radar

Ardnamurchan laat met de regelmaat van de klok spirit op ons los, in afwachting van hun uiteindelijke whisky. Deze Warehouse Release Batch 5 rijpte een jaar lang op oloroso octaves, kleinere vaatjes. Dat verklaart wellicht het mooie, koperkleurige kleurtje.

Hoewel de neus natuurlijk nog flink spirity is, ruikt hij niet meer naar new make. Het kleine sherryvat heeft duidelijk zijn stempel gedrukt. Ik krijg tabaksbladeren, pruimen, maar ook een hint van rottende plantenresten en een gedoofde barbecue. Niet geheel aangenaam, maar ook zeker niet off-putting. Deze spirit is duidelijk nog onderweg – uiteraard – maar meteen ook de juiste richting ingeslagen.

Op smaak is hij wel erg alcoholisch en ruw. De sherry heeft de scherpe kantjes er duidelijk nog niet helemaal afgekregen. Hoewel er al wat donkerzoete hints doorschemeren, wordt de smaak toch vooral bepaald door houtkrullen, zure snoep, overrijpe kiwi en iets van kauwgom. Maar het is zeker drinkbaar, ook zonder water.

In de afdronk komen er flink wat kruiden piepen zoals staartpeper en zelfs wat mosterdzaad. En grenenhout. Wel lekker warm!

Beloftevol, maar heeft uiteraard nog een lange weg af te leggen. Dat de distilleerderij dit uitbrengt is enkel om de fans tevreden te houden en het merk op de radar te houden, me dunkt. En da’s prima, wat mij betreft.

Geproefd door Mark Dermul op 08-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).