Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan Spirit 2018 AD, 1st Fill Ex-Sherry, 4.916 bts
Kleur: koper
ABV: 55.3%

Zoetzure Turfexplosie

Terwijl de eerste release – 2016 AD – slechts 2.500 flessen sterk was en de tweede – 2017 AD – amper 2.477 flessen, hebben ze voor de derde release bijna 5.000 flessen op de markt gebracht. Het gaat in dit geval om spirit die rijpte op first fill sherryvaten. Ik was erg onder de indruk van die spirit, herinner ik mij. Groot is dan ook de verwachting bij deze derde, vorig jaar gebotteld, op 55.3%.

Zoete en aromatische neus op donker fruit (rumrozijnen, dadels) en noten (amandelen en hazelnoten), alsook wat heldere toetsen van perzik en ananas. Een beetje kruidigheid, maar niet overdreven. Nootmuskaat en kaneel. Een beetje woodsmoke. Gekonfijte appelsien, bosbessen. Hij wordt een tikkeltje waxy, wat ik wel leuk vind.

Op smaak wordt het zoete fruit onmiddellijk onderuit gekegeld door een grote zoetzure turfexplosie. De kruiden van het hout zijn een pak meer uitgesproken. Nu passeren zoete, bittere én zilte toetsen de revue. Spek op de barbecue gemixt met pruimenlikeur. Chilipepertjes. Wel enorm droog vanaf de tweede slok.

In de erg lange, rokerige en zoet-zuur-bittere afdronk wordt je mond kurkdroog gezet.

Goed spul, hoor. Vergeet niet, dit is nog geen whisky, hé! Dat gezegd zijnde vind ik het wel de minste van de drie. De eerste – 2016 AD – blijft mijn favoriet.

Geproefd door Mark Dermul op 05-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).