Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Deanston 19 Year Old 1999/2019, Asta Morris #AM130, 217 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 53.1%

Gebakken Peren

Ik beken, ik heb niet zoveel op met Deanston. Vooral de officiële releases doen me eerlijk gezegd weinig. Dit is dan ook nog maar de 15e die ik probeer. Het is een relatief jonge stokerij. Deze voormalige katoenfabriek werd pas in 1966 omgebouwd tot distilleerderij. Tussen 1982 en 1990 was ze bovendien gesloten. Voor Asta Morris is het al het tweede single cask. Het eerste bottelde hij op 15-jarige leeftijd, deze kreeg iets meer tijd.

Romige, bijna vettige neus op flink wat moutsuikers, honing op een geroosterde boterham, vanille en wat Turks Fruit. Iets van hooi en iets van gebakken peren. Wat fris boomgaardfruit in het begin, maar evolueert dan naar de gedroogde variant, zeg maar. Lekker, maar zonder enige pretentie.

Ook op smaak blijft hij romig, maar tevens wat pikant. Wat peper, wat eik, wat hooi en wat munt. Citrusfruit steekt nu de kop op, vooral citroen. Maar de appels en peren blijven domineren. 

De finish vind ik zijn sterkste element: lang, kruidig op olijfolie, gras en peper. Je mond blijft kurkdroog achter, maar tintelt nog lekker lang na.

Ik beken, ik heb nog steeds niet zoveel op met Deanston. Maar deze is meer dan oké en alleszins een pak beter dan de officiële releases. Reken op zo’n 150 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).