Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 13 Year Old 2010/2023 Local Barley, 60% Bourbon & 40% Sherry, 8.400 bts
Kleur: vol goud
ABV: 54.1%

Glencraigs Farm

Springbank Local Barley… om dit soort flessen te scoren moet je ofwel in de business zitten, ofwel erg, erg vroeg uit de veren. Eens gelanceerd zijn ze uitverkocht in the blink of an eye. En niet veel later betaal je een arm en een been op de tweedehands markt. Gelukkig is daar Care for Craft Spirits, die zijn fles gewoon opentrekt en in een tasting aanbiedt. Hoera! We proeven de release van vorige jaar. In dit geval gaat het om Belgravia Barley van de Glencraigs Farm, een boerderij waar al sinds 1904 gerst wordt verbouwd door dezelfde familie. Ze ligt op amper 4 kilometer van de Springbank distilleerderij.

Op de neus maakt hij zijn cultstatus alvast onmiddellijk waar. Vooreerst erg fruitig op mango en nectarines met een hint van onrijpe ananas, gevolgd door flink wat minerale toetsen als jute zakken, de aarden vloer in menig warehouse en een subtiel streepje woodsmoke. Even moet ik zelfs denken aan de hairspray die oma destijds gebruikte. Wow, ik wordt gewoon 40 jaar terug in de tijd gekatapulteerd! En behalve flink wat zoete geuren, zit er toch ook een mooi zilt randje aan. Dit is van meet af aan een complexe malt!

Mooie olieachtigheid en zelfs een tikkeltje waxy, maar wel verrassend kruidig. Zilt, vooral. En rokerig! Het fruit laat even op zich wachten, want de minerale en aardse toetsen eisen flink wat van de aandacht van je smaakpapillen op. Zelfs wat koffiegruis en limoensap. De turf is subtiel, doch onmiskenbaar. Dan pas volgen zowel wit als geel fruit, zowel vers als gekonfijt. Man, man, man dit is lekker old school en absoluut geweldig!

De afdronk is lang, rokerig en mineraal met een takje munt op het sterfbed.

Fenomenaal spul, dus ik snap de hype wel. Alleen jammer dat ik daardoor niet aan een fles kan geraken van wat uiteindelijk toch maar een 13-jarige malt is. Met dank aan Jeroen voor het gulle sample!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).