Distilleerderij: Teaninich
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Teaninich 15 Year Old 2007 100 Proof, Stalla Dhu 2003
Kleur: zonlicht
ABV: 50%

Spearmint

Stalla Dhu is een relatief nieuwe bottelaar, opgericht door Ron Morrison en Mitchell Orchant, met momenteel zo’n 25 releases op hun palmares. Ik leerde ze kennen op het onvolprezen Spirits in the Sky en bracht enkele samples mee. Deze trok ook mijn aandacht, omdat ik een jaartje eerder Teaninich had bezocht en het bovendien een nobele onbekende malt vind. Het is een 100 Proof botteling, wat zich vertaalt naar 50% ABV.

Appelmoes en suikerspin vormen het hart van deze lentefrisse malt. Er schuilt nog iets van spearmint kauwgom in, alsook wat toetsen van kumquat en ananaskers. Na vijf minuten ademen wordt hij zelfs snoeperig zoet. Erg aangenaam.

De body is prima, de sterkte eveneens. Hoewel hij op de tong weinig meer te bieden heeft dan wat de neus al aankondigde, is dit wel erg lekker en toegankelijk. De spearmint spreekt nog het meest tot de verbeelding. Het maakt hier echt een frisse bedoening van.

Een middellange afdronk op appels, peer, groene ananas en zachte houtkruiden maken het plaatje compleet.

Best aangename Teaninich. Wist je trouwens dat Stalla Dhu zoveel betekent als zwarte klippen? Het is de favoriete plek van de papegaaiduiker, die dan ook prominent op elk label wordt afgebeeld.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).