Distilleerderij: Wieke Distillers
Regio: Nederland
Fles: Wieke Distillers Peated New Make
Kleur: clear
ABV: 65.5%

Peated

In maart 2022 proefde ik de new make van Wieke Distillers uit het hoge noorden van Nederland en vandaag krijg ik de kans – waarvoor dank Arend van Nieuwland – om hun nieuwe spirit te proeven, deze keer weliswaar peated! Dit werd op 13 mei 2024 gestookt.

OMFG, dit is heel, maar dan ook heel erg apart! Roestend metaal, bloed, buskruit, rauwe groenten, vers gewassen lakens, boerderijgeuren, levertraan en mezcal op steroïden. Dit zou strafbaar moeten zijn! Absoluut niet gemakkelijk om deze spirit te nosen wat meer dan waarschijnlijk betekent dat hij een enorm potentieel heeft. Met water lijk ik wel te ruiken aan een fles butaangas. Jongens toch…

Op smaak lijkt het wel of ik white spirit en vloeibaar rubber naar binnen kap. Plasticine! Ecoline! Mijn god, dit is moeilijk, brandend en erg pikant… en I love it! Erg funky en apart. Nooit eerder zo’n peaty new make aan de lippen mogen zetten. Ik vind het een geweldig avontuur. Met water wordt hij iets toegankelijker (doh!) en zoeter, maar makkelijk wordt het nooit. De korst van geitenkaas? Waar komt dat nu plots vandaan? Erg boeiend en interessant, maar niet voor broekventjes.

Lang, langer, langst, maar erg herbaal, mineraal, vettig en zo goed als goor en daardoor net zo boeiend. Dat is de onverdunde finish. Met water is dat idem ditto, maar wel flink wat zoeter.

Dit was nog gekker dan een ritje op een rollercoaster, echt waar. Arend, wil je mij een plezier doen en dit op een PX vat steken aub? We spreken elkaar opnieuw over drie jaar.

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).