Bottelaar: New World Whisky Distillery
Regio: Australia
Fles: Starward in collaboration with Lagavulin, OB 2023, 2.000 bts
Kleur: brons
ABV: 48%

Aristocraat

In 2015 investeerde Diageo maar liefst 10 miljoen Australische dollars in Starward, wat betekende dat de distilleerderij kon verhuizen naar een nieuw, veel groter pand en zo de productie kon vertienvoudigen! Bovendien kreeg het dan ook toegang tot een wereldwijde markt, wat de huidige populariteit van de Starward whisky verklaart. En uiteraard zorgde de nieuwe familieband ook voor het feit dat ze bij Starward plots toegang kregen tot vaten van andere distilleerderijen uit de Diageo stal, zoals hier gebeurde. Na een reguliere rijping op rode wijnvaten uit Australië, kreeg deze malt een finish op vaten van de aristocraat van Islay: Lagavulin. Om de link helemaal in de verf te zetten, kregen zowel het label als de doos het typische Lagavulin-groen mee.

De typische toetsen van rood fruit die ik van Starward verwacht tekenen present. Kersen, aardbeien, maar ook ananas. En daaronder zit een mooi streepje turfrook, hoewel erg subtiel. Maar onmiskenbaar.

Heerlijk! Op de tong is de invloed van Lagavulin veel meer uitgesproken en wordt het rode fruit omfloerst met grootse toetsen van turfrook – bijna medicinaal, maar niet helemaal. Toetsen van rottend hout en natte aarde. Maar de zoetzure turf domineert niet en laat het DNA van de zoete Australiër zonder meer schitteren. Wat een heerlijke dram!

Voortreffelijke finish! Lang, subtiel rokerig als een vreugdevuur op het strand.

Hoewel de Islay toets in deze Starward hem zeker onderscheidt van al zijn broertjes, blijft dit een mooie, fruitige whisky. Een match made in heaven. Warm aanbevolen!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).